Thursday, November 29, 2012

perpisahan...


FRIENDS,BESTFRIEND,BUDDIES,FAMILY  5A
After this,susah lar nak jumpe classmates kite un ?? huahhhhh !! nanti rindu..kan dah selalu,tiap-tiap hari jumpa..berjam-jam hadap muka masing2..tpi lepas nih tak dah.. 5 tahun spent time suka duka nan member kelas kan ? mesti kite sunyi and rindu die owg..alamak ! bwu bape hari dah rindu die owg !! sedih nak berpisah ! jujur aku kate kan aku emang sedih giler nak berpisah dengan die owg.PERPISAHAN tu menyakitkan…aku dah byk kali alami..lagi2 kalau kawan tuh amat berharga dan penting dan paling kite sayang…yg penting aku syg classmates aku !! aku syg dieowg cam aku syang family aku…sebab die owg  family kedua aku … camne ler kau nak hidup and nak ketwe bile dieowg xde lagi depan mate kau,nadz ..
“ kowg jgn lupekan aku heh !! igt aku !! NADZ  yg always tersenyum !!! hehehehhe !!! aku kan selalu tersenyum..penah ke aku nangis depan kowg ?? sedih depan kowg ?? tak kan ?! so ! iigt aku yg suke gelak nih eh !!aku sayang kowg ketat2 sampai JANNAH eh ! “
Tah ape lar rancangan die owg lepas nih..herm…mesti ade yang nak keje jauh2 kan ?? heheh…xpe ar…lau jauh mane die owg pergi..dgn izin allah kami akan jumpe waktu amek result ti !! aku pun x confirm agi sama ada kerja kat MUAR or kat JB.. IBU ZAH aku dah ajak aku kerja kat JB..and aku emang nak pun .. IBU ZAH kate nanti die cakap kat bapak aku sal nak bawak aku kerja kat JB..hehehe…jauh dari rumah ? nak try dulu ler..ehhehe…tapi mak aku kalau boleh x bagi aku kerja..nak suh aku duduk rumah..lau bapak aku…dia diam jek bile aku kate nak kerja..Cuma x cakap kat mane jek..aku bantah cakap mak aku ! jahat nyer aku ! aku cakap lar..aku nak ade duit sendiri..Aku nak beli brang-barang yang aku nak sangat.Sebab bile aku mintak mak ayah aku duit, tuk bile benda yang aku nak..emang spuluh tahun agi pun belom tentu dapat…takut2 tak dapat langsung jek..tuh yg aku nak kerja..nak ade duit sendiri..hehe..TERBAIIKKKKK !!!! (makcik aku lagi percaya and sokong ak dari family aku sendri) acane tuh ?? hahah… PELIK !!\
Oke lah !! sampai sini jek !! heheh !!! 

it's overrr...



Hye.. yeaahhh !! dah tamat da spm !! I’m free now…27/11 ritu abis..nih bwu dpt post ! almaklum lah.. macam-macam hal ! kabel  telefon kene curi..emg nak kene sumpah pencuri nih !! nyirap jek ! pulak tuh ! org telekom lambat giler btol kan ! nak kene saman nih ! dah siap telekom btol kan..line internet plak buat hal !! memang sengal lar kan ! aku dah bosan tahap ape tah nih !! Facebook bru jek on nih !! punye ler gian aku nak bukak !! sebulan kot aku x bukak Facebook ! SEBULAN ?? ye arr….
SPm dah tamat..so ape nak buat hah mse cuti2 nih ? emg tak terkata lar bosan nyer..nak keje.kne tggu bulan satu nanti..bulan 12 nak relaks2..relaks?? hahah..padahal sebab nak balik JB dulu..akak sedare aku kahwin..pas uh nak gi penang ! hahhah ! hope jadi lar…
For those yang dah habes SPm uh ? ape rancangan kowg cuti2 nih ? bagi suggestion sikit..xkan nak makan,tido..makan,tido..tido makan…berlemak-lemak ler jawab nyer..hehehe..kalu boleh cuti nih aku nak merayap jek !! haahha !! jahat toll aku ! maklum lar mse aku jdi student..semue xboleh..nih nak try ! heheh ! 
Weh,kowg takot x nak hadapi dunia baru nih ?? makin byk ler dgaan kite weh ! lagi lah kite kena jaga diri…aku nak pesan something kat kowg and tuk diri aku jugak..walau jauh mane kite melangkah igat ALLAH and FAMILY kite au !! insyaallah…kite boleh terhindar dari perkara2 yang mungkin bawa keburukan pada kita..
Oke guys !! tahniah dah berjaya habiskan SPM !!! gud luck for your new life…

Monday, November 12, 2012

~take a break awhile~


holla cerikola..... 
before that..
bagi member kelas aku yg lom bace ape yg aku suh kowg bce..
*bace post yg sebelom nih eh *
(bwh tuh jek)

oke !! actually nih curi2 post nih...almaklum lar...tgh bulan SPM...
SPM almost over ?/
almost ?? eh2 !! ade 5 subjek agi keyh !!
PI,ADMATH,PHYSIC,CHEMIST,BIO
rehat kejap dari ngadap buku..agaknye..membe2 aku semue tgh khusyuk baca buku.Aku nih hah ? sempat agi ngadap benda alah nih.
FACEBOOK dah di anak tiri kan...biar macam tuh aje..sebab PASSWORD x twu...suh sis aku tuka and simpan..
tibe2 teringat blog yg dah bersarang nih..nyah kau labah2 !!

oke larr..aku nak jengah jek ..tpi sebelom uh nak share satu gmbar au nan membe kelas aku mase last hari sebelom exam..
(xde dlm gmbr AZNA,FYQA)
all of us !! kami adik bradik keyh !!
aku ade 20 adik bradik !
waahhh ! big faamily !!!

just want you to know that 
aku sayang kowang sampai JANNAH (syurga)
because what ?
because you're my life,my happiness,my sadness,my heart !!
thanks for the moment guys !!
 for those yg nak twu story hari MERIAH kiteowg..
wait habes SPM ti keyh !!
aku smbung story !!!

bye !! see ya !!
gudluck another 5 subject for those yg PURE SCIENCE !!
do the best !! wish me luck too !!



Thursday, October 25, 2012

~apologise and forgive ???~


Holla … readers !! post kali nih special for 5A SMKSM…okey guys!! Bce keyh !

Firstly, I would to say sorry to all my friends !! gud luck for SPM ! ehheeheh.. aku tawu sepanjang kite kena msti aku de byk wat silap kan ? tersilap kata,terguris hati,terpedas dalam ayat,termakan yg di belanja..terketawa pada waktu yang x kena..so sowi !!
Guys ! x lame lagi kita da nak exam SPM un?? N tak lame lagi kite jugak akan berpisah..mungkin lame perpisahan kali nih.. aku harap we will always be friends forever and akan sentiase jadi adik bradik keyh !! love kowg ketat2 keyh ! 

To ZIZY and TYMA !
! aku nak minx maaf sepanjang perkenalan kita nih..korang lar paling lame sekali aku berkawan and jadi rakan kelas..since primary school right ??? hehe..spanjang  10 tahun nih mesti ade yg aku wat silap nan kowg..who knows ? kdg2 lidah nih xsedar ape yg di kata..hope ko berdue dpt ler maafkan aku.. Maybe lepas nih emg susah tuk dapat satu kelas agi..wah !! nanti rindu ! hehe..ZIZY ! ofcoz aku rindu ketawe kau ! haha ! kau budak paling cheerful yg aku pernah jumpe ! so..mesti xde kwn  yg dpt tandingi kau..thanks for the laughing !! TYMA !! hope kite dpt jdi kawan selame nye keyh !! hehe

To NORA,PUTERI, SYIKIN,AFIQAH,CEKNON,ZYQA,MIMIE,FARIS…
first,sorry for everything that I had done since form1 until now… sorry yer !! like I have said makin lame kite kenal makin byk jugak lar aku terguris kan perasaan owg even dalam sedar mahupun x sedar..NORA,thanks yaa ! sudi jadi bestfriends aku !! sudi dgr cite2 aku !! n plg penting sudi simpan rahsia aku ! hahaah !! aku minx maaf lau aku de wat silap at kau ! kdg2 termerajuk nan kau x tentu pasal..termarah kau sambil gelak..ternganjing kau..heheh..sowy keyh ! PUTERI,kite start rapat tahun nih kan? Eheh ! anyway best kwn nan kau ! thanks keyh sudi jadi member baik aku !! layan aku nyer giler..layan merepek meraban aku..hahhah..SYIKIN,ehhee..lame tak satu geng nan kau…dulu mse form 3 satu geng un nan lifa,aishah,sol lily…hehe..anyways sorry keyh lau de kecilkan hati kau..AFIQAH,sorry kalau selame nih terumpat kau..tergeram nan kau..actually emg geram..tak tahu kenape dalam aku terlalu geram aku still leyh maafkan kau..mgkin sebab nama kau same dgn nama SAHABAT aku..hopefully kau dapat ubah perangai kau bile kau  da x nan kite owg… u know what..tuk dapatkan kawan yg betul2 kawan..kite kena jadi kawan yg betul2 kawan dulu..jgn bertindak melulu..fikir hal org jugak..nih lagi satu..jgn suka timbulkan syak wasangka org lau xnak org fikir buruk sal kite..kite juga kena elak dari org berfikir buruk dgn kite.just think fyqa..sometimes..kite kena fikir ape yg bkal dikata dgn ape yg kite buat..hope you get it ! “jika kamu duduk berduaan,maka ada yang ketiga iaitu syaitan.”…CEKNON,first aku kenal kau aku takut nak dekat nan kau…takut aku x dpt tahan nan kau..but bile dah lame kenal..i know you a kind person..thanks yaa..sudi kawan nan aku..ZYQA,dulu emg x rapat..kite start rapat since form 4 sebab duduk sebelah dalam makmal fizik..thanks au byk tolong aku mse fizik..terutame nak elakkan aku tidur…MIMIE,hehe ! nak said thank you atas bantuan mimie selama nih !! thanks a lot ! tolog kite uruskan blog nih…tolong kite dalam fizik..tolong kite dalam admath !! and sentiase bwat kite gelak..hahah..ofczoz dlm makmal bio..hihihi..FARIS,alar…kau diam jek..aku pun x byk ckp nan kau..so…ape pon !! sorry lar sepanjg jadi kwn kelas nih !! 

To FANA and FAIZ..
Firstly, sorry for what I had done since form3..aku start kenal kowg mse form 3 !!eheh..FANA,sorry au sebab selame nih panggil kau doraemon..sorry sgt !!  I like to tease you ! love it ! ahhaha ! aku still igt mse first kau pndah sini..aku yg sambut kau..mane aku x igt nyer…hahahah anyway fana..thanks au sudi tumpg kan aku gi tuisyen admath ! hahah !! and sudi bagi aku kate2 smgt mse aku hilg LILY nan SOL..heheh..syg kau DORAEMON ! ahhaha ! FAIZ,sorry eh lau de wat silap nan kau…terejek kau..(MIAW,KUCING,NURUL and so on) hahaha..sorry again ! thanks jugak sudi wat aku senyum+ketawe+nyirap..(skit pulak hati kite)ahhaha.. ..and thanks jugak sudi gaduh2 nan aku ! hahaha ! nanti habes skolah sape nak gaduh nan aku lagi ?? ahhaha..anyway thanks keyh !!

To ZATY,AMAN,AISYAH,AZNA,FAHMI,FADLI,FIRDAUS,AMIN…
Herm, aku nak minta maaf spnjg aku kwn nan kowg ..start first day kat form4…until now..and hari2 yg bkal mendatang…ngeh3x !! even baru jek 2 tahun jadi classmate kowg..tapi kite da mcam family kan ? hehehe..ZATY,aku minx maaf lau selama nih aku de wat silap nan kau..maybe kdg2 terngumpat kau..terdgr crite psl kau…tercubit kau..termarah kau.tergelakkan kau…sorry for everything..even kite bwu start rapat  mse form4..tapi aku rase da lame kwn dgn kau..mungkin ade hikmah..AMY,LILY,SOL pindah..buat aku nan kau jdi member baik.hope kite dpt jdi membe slme nyer keyh..syg kau lar..tapi yg pasti lps nih pastikan kau sentiase senyum + ketawe keyh lau aku xde..sbb ..kau pnh ckp..”aku xkan leyh masam lau nan kau,nad”hahaha…terharu kite…AMAN,herm..aritu aku dah said sorry un ?? xpe ! nak said sorry again !! ahaha…sorry eh aman lau mase first kenal kau aku ase x puas hati nan kau..dan teranggap kau sombong…tapi sbenarnye…x kenal maka x cinta kan?? Ahha…aku twu kau emg baik and always make me ketawa..ehhe…”aman..asal ketawe macam tuh? “..hihihi…sorry yer aman !! AISYAH,firstly,sorry coz pernah termarah kau pasal hadiah mase form4…I know you love CARTOON..ehhe…sepatut nyer aku x bleyh marah kau..ehhe..sorry eh esyah !! anyway thanks for sharing about cartoon NARUTO,…hihii…antara byk2 kartun yg ade…nih yg slalu aku tnyer..hahah..AZNA,wahh !! buat mate blink2 sikit !! hahha…azna ! thanks yer sudi layan giler2 aku…ehhehe….anyway !! AZNA comel tetap dihati NAD !! hahaha….FAHMI,hah !! budak naughty nih !! ngeh3x !! sorry keyh for everything that I had said..i had done !! sorry sgt !! aku twu aku byk wat slh ! ngeh3x ! hah !! kau cpt minx maaf at aku !hehe…anyway,thanks au sbb jadi kwn happening aku !! ! ahhaha…thanks ya anak YAAKOB ! ngeh3x ! FADLI,herm..at first kenal kau !! aku ase kau nih bajet giler….ihihi..sowi eh !! terkutuk kau slame nih !! and sorry gak if slame niih wat kau marah ke? Xpuas hati ke ?? hehe..actually,aku emg xsuke nan perangai kau…tapi bile dah last2 hari nih…bru aku twu..kau nih oke sikit sbnarnyer.hihih..okeh ! thanks yaa sdi jadi kwn aku !! FIRDAUS ,hah ! kau !! dulu aku penah panggil kau budak muka seposen ! ihih…sowi keyh sebab terpanggil kau cam uh !sorry lau aku de wat silap at kau…AMIN,ape pon sorry for everything eh !

~~~~~oke kowg !! sampai sini lar…I just want you to know…ape pon silap or salah kowg pada aku..aku da lame maaf kan kowg semue..org yg memaafkan kan tuh lebih mulia dari org yg meminta maaf…hehehe…sorry keyh kowg ! hope !! kite always jadi MEMBER,KAWAN,BESTFRIEND and the most important is ADIK BRADIK….syg kowg ketat2…and sayang kowg until JANNAH(SYURGA)~~~~~~~~~

Sunday, September 30, 2012

Shahir - Pendam



aku perlu lepaskan die..cukup lar selame nih aku menahan...
aku pedih melihat dia...biar dia bahagia..
aku yakin dia akan bahagia..
cukup lar aku mampu melihat dia tertawa..

aku x mampu pertahan kan lagi..aku rasa dah x sanggup dengan perasaan nih...perasaan nih btol2 membuat aku keliru dengan hati aku sendiri..
aku yakin hati nih..mampu lepaskan dia pergi..
ye ! aku yakin ! aku boleh !
Aku boleh !
biar aku pendam semue nih...
selagi waktu belom tiba untuk aku luahkan pada dia..
selagi itu ia akan kekal rahsie..
biarkan perasaan nih hilang tika waktu untuk dia tahu tiba..
biarkan waktu yg tentu kan semue..

bye ...
aku tahu aku perlukan dia dalam hati aku..tapi ALLAH ada menemani aku..
sakit...
xpe..asalkan dia gembira..




[MTV] Hafiz & Dato' Siti Nurhaliza - Muara Hati (OST Adam & Hawa)


sekali sekale layan lagu sadis cam nih xpe kan ??
menghilangkan resah kat hati nih..



Wednesday, September 19, 2012

Hati dan Perasaan

hai... lame aku x corat coret kat benda alah nih.. a bit buzy lar.. baru jek habes TRIAL SPM..huh !! " tarik nafas sikit " .. so it's time for enjoy ?? nope !! it's time for MENGHITUNG HARI...malam ni emg nak spent time sikit tok BLOG aku nih !! RINDU !!! (tgn nan kaki hempas2)
aku xnak story sal TRIAL..sbb result pun lom dpt..soo..maybe next time lar keyh !! 
hahahah..herm....
(muka terkejut)
"eh..asal pelik jek DASHBOARD nih ???"
nmpk sgt lame x jengah DASHBOARD nih..ahhaha
 
cuti 1 malaysia ritu..semua kengkawan aku yg dok ASRAMA balik ..
emg happy giler keyh !! aku rindu giler segiler giler nyer kat die owg..tapi..dalam happy aku terkilan jugak.. coz aku x dpt bersua muka langsung dengan kwn aku yg lgi sowg nih..
jujur..sedih giler..

herm..tapi minggu nih memang pelik coz mse sabtu ritu...LILY and SOLEHAH lepak rumah aku..
emg da lame die owg x lepak..mencekik kat uma aku..rindu tme tuh !!
tapi bile tima kite owg pergi meraban kat pantai..
x sangke.SUBJEK utama kite owg pasal 
HATI DAN PERASAAN..
emg jarang kite owg berjumpe lepas uh..cite pasal cinta..
semue nih mula sebab ..
LILY DAH COUPLE !!
aku dpt twu da lme jgk..tpi SOLEHAH bwu twu..
so she really terasa sbb bwu tawu..and actually die x suke LILY COUPLE or kengkawan die COUPLE..
herm..yang aku nih..bukan x suke..cuma..kurang senang..
tapi..yg pasti kengkawan aku yang COUPLE akan dgr mulut aku membebel..
bukan membebel suh putus but !!

nasihat 1 : jgn terlalu percaya
nasihat 2 : jangan terlalu sayang.
nasihat 3 :jangan terlalu yakin.
nasihat 4 : study kena fous jugak
nasihat 5 : jangan terlalu berharap..

tak tahu la kenape benda nih yg eluar dari mulut aku..
nasihat nih juga ingatan untuk diri aku sendiri walaupun aku x couple..
"MAAF..SAYA TIDAK MELETAK KEPRCAYAAN SAYA PADA KAUM LELAKI LEBIH DARIPADA 50%..SEDANGKAN YANG MEMPUNYAI IKATAN DARAH DAN PERSAUDARAAN PUN SAYA TIDAK DAPAT BERI 100% KEPERCAYAAN."
harap maklum yer..
that's not mean SAYA ANTI LELAKI.it just nak berhati-hati..
BERHATI-HATI..
sambung balik cerita hati dan perasaan antara aku and MEREKA..
tak tahu lar..aku banyak termenung..mse die owg cerite..
yang pasti dalam hati aku mse tuh cuma insan yang aku sayang..MR A..
herm..walaupun aku kurang percaya pada laki tapi aku x dapat nak buang perasaan nih...
herm..aku biarkan waktu yg tentukan..
dalam masa yang sama...
aku tersebut satu nama yang sememang nya lama aku x sebut dan aku tak ingat..
tapi terlafaz mase aku terleka berbual..
herm...
aku da lame lupakan kau,CAPTAL T..pada aku kau kisah lame aku yang x patot aku igt lagi..cinta monyet..
kau orang yang pertama mengajar aku ape tuh hati..ape tuh perasaan..
trima kasih aku ucapkan eh !!
after that.kite owg biarkan angin bawa semua cerite kite owg pergi..so we having a haru biru moment..
kan bagus lau kowg sentiasa berada dekat nan aku..
faiz asked : puas nad nan die owg..(mcm nih kot ayt classmate aku)
me said : nope !! aku akan lagi puas lau die owg ade dekat nan aku.. (muka happy tutup sedih)
AKU RINDU MEREKA..

Monday, August 20, 2012

kaki snap mse raye !


hoooollllaaaaaaaaaaa...
at first ! wanna to said selamat hari raye
maaf zahir dan batin !!
ngggeeeeee !!

xtwu nak share ape..jus nak share gambor jek !
this is my family !!
ngee !

my adam !

this is my cousin ! jijah !


yg nih plak my cousin jgk..
kak nurul @ kak long

and this the most lovely cousin !
ain
and also this !!
anis !


Tuesday, July 31, 2012

~ trial SPM around the corner ?/ ~


holla....akhirnyer dapat gak idea menconteng kat blog aku nih..
firstly..would like to said 
THANK YOU VERY VERY VERY MUCh
to my comest friend !! 
SYAMIMI !!
coz sudi merenovate(btol ke ayt nih) blog aku nih..heeh !! nice one !! love it !
wanna to see her blog ?/
sure !!
click this
jgn upe !! follow dye keyh !

okay ! let straight forward !
if you remind me about the T.R.I.A.L.
definitely i will SCREAM as much as i can !!
S.P.M ??? i think this world will have a big earthquake !!
hahah !! nampak beno nipu nyer...

OUT OF BLUE !!
trial nih lepas RAYA .. okeh ! emg ase terkilan coz maybe taon nih raye ALA BIN KADAR jek..
fuhhh !! emg disspointed giler kot !!
(i love hari raya )
tpi !
bile di fkir2 balik...it's better for me to reduce my happiness in HARI RAYA..so i will get my own HAPPINESS when see my RESULT !

"raya setahun sekali tapi SPM sekali seumur hidup"

so ! now ! mane lagi penting ?/
SPM or RAYA ??
P/s : kadang2 bersendirian itu membuat kita terfikir sebarang kemungkinan..
"take a note k !"

wanna to said something about my TRIPLE TROUBLE SUBJECT.

the most terible is !!!
admath !! 
nih tak tawu lar nak cakap ape...
lulus paras hidung !!
gagal hampir2 lulus !
ape seyh ?
ape kes ?
skg nih tgh try tuisyen ADMATH at bandar MUAr.
let see what happened...

chemist !!!
jujur aku kate an..skg nih aku bawu dapat kuasai bahagian CALCULATION..
bab TEORY ?? ooppsss..sorry to say lar der !! 
STILL BLURRR !!
 so..kne banyak baca and faham larr !!

fizik !!!
form 5...maybe leyh di pertingkatkan lagi..
tapi...form 4 ? masih xx terkejar larrr !!!
nk kne REVIEW in a FEW WEEK ..
sempat ke ??

biology !!
now ! busy menghafal..okeyh !! aku seorang yang x suke menghafal..
i love to understand and remember  ! not MEMORISE !!!
lau MEMORISE !! emg boleh but the end ti i will forget and .. will found this (????????)
so .. setiap kali nak menghafal !! aku kene tulis..

sejarah !!
now..aku da start rajin skit memikir fakta2 sejarah...
taon nih ckgu emg bagi byk latihan smbil bincg sikit2..so..membantu aku lar tok faham..
next week start wat latihan paper objektif..
??? ape lar yg jdi nanti ??

okeyh !! 
let see my result TRIAL..
hope FLYING COLOURS !!

before that,
would like to said good luck for SPM victim 2012 !!
wish you bestt of luck !!
chayok !!!

see yaa !!

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

Thursday, July 19, 2012

~ frienship @ bestiess @ friends @ bff


   Apakah maksud sayang bagi anda semua. Bagi saya sayang itu ialah suatu perasaan terhadap orang, benda, perkara, atau abstrak yang saya senangi. Ianya perlu saya jaga, saya bahagiakan, saya lindungi serta saya menyimpan segala memori tentangnya di dasar hati saya. Sayang adalah suatu perasaan di mana mengasihinya dengan sepenuh hati. Sayang yang tidak terbandingkan dan tidak tergantikan dengan sebarang bentuk material.
Dalam diri setiap anak-anak Adam, Allah s.w.t telah bekalkan pelbagai bentuk perasaan. Perasaan ini bersifat rohaniah dan tempatnya adalah di dalam hati. Maha Suci bagi Allah s.w.t dengan kuasa maha hebatnya menciptakan sekeping hati yang kecil itu dapat menyimpan rasa kasih sayang yang pelbagai.
Sejarah juga telah membuktikan betapa hebatnya kasih sayang antara para sahabat. Betapa mendalam dan ikhlasnya kasih sayang yang ditunjukkan. Ini dapat dibuktikan melalui pengorbanan sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w terhadap baginda. Hingga nyawa juga bukan halangan demi membuktikan kecintaan serta sokongan mereka terhadap Rasulullah s.a.w dalam menegakkan Islam.
Namun sayang sekali pada hari ini kita seringkali salah mentafsirkan maksud sahabat yang sebenar. Di dalam menjalinkan hubungan silatulrahim dan persahabatan, selain sifat harga menghargai, kejujuran juga amat penting kerana sahabat yang paling menguntungkan adalah seorang sahabat yang jujur, suka berterus terang dan tidak menyembunyikan sesuatu dari anda, apatah lagi perkara itu boleh membawa keburukan kepada diri anda. Dalam Islam memang dituntut setiap orang itu memuliakan saudaranya, lebih dari dirinya sendiri. Begitu jugalah dengan kepentingan diri anda sendiri.
Anda harus mementingkan sahabat anda seperti anda lakukan terhadap diri anda juga. Sebagaimana firman Allah SWT di dalam hadis Qudsi yang bermaksud : “Sudah pastilah kecintaan-KU itu untuk orang-orang yang saling ziarah menziarahi kerana AKU. Sudah pasti pula kecintaan-KU untuk orang yang saling cinta menyintai kerana AKU, sudah pasti pula kecintaan-KU kepada orang-orang yang saling bantu membantu kerana AKU. Juga sudah pastilah kecintaan-KU untuk orang yang saling tolong menolong kerana AKU.” - Riwayat Ahmad dan Hakim.
Manakala sifat ikhlas pula akan memberikan kesegaran kepada jiwa, ikhlas memberi dan menerima dalam apa jua bentuk pertolongan atau pemberian dari setiap individu muslim itu.
Setiap muslim harus menyemaikan sifat ikhlas itu sejak kecil lagi, kerana keikhlasan itu membuat hati kita gembira dan tenang dalam menghadapi sesuatu keadaan.
Tahukah anda, kerana tidak ikhlas jiwa kita akan menjadi rosak dan berdendam, berdendam memang dilarang dalam Islam. Keikhlasan bukan sahaja memberi kesegaran kepada jiwa, tetapi boleh membuatkan anda bertambah taqwa kepada Allah SWT.
Oleh itu, kebersihan hati hanya boleh dicapai dengan iman dan taqwa kepada Allah SWT, dengan secara langsung keikhlasan akan terpancar di jiwa kita. Lakukan sesuatu kepada seseorang dengan ikhlas, berilah sesuatu kepada seseorang dengan ikhlas bukan dengan ada sebab lain.
Cuba anda renung dan berfikir sejenak, bertanya dengan diri anda…Adakah anda telah berlaku jujur terhadap sahabat-sahabat anda ? Adakah anda sudah lakukan sepertimana yang dianjurkan oleh syariat Islam ?
Sekiranya anda telah berlaku jujur terhadap sahabat dan rakan anda… Alhamdulillah… Tetapi ada juga sesetengah manusia di dunia ini mereka menjalinkan hubungan silatulrahim dan persahabatan adalah kerana inginkan kebendaan semata-mata. Dan ada juga yang suka memilih bulu dalam persahabatan. Mereka memilih orang-orang tertentu untuk di jadikan sahabat supaya mereka mendapat manfaat daripada persahabatan itu, bukannya atas dasar keikhlasan dan kejujuran kerana Allah SWT tetapi bak kata pepatah “ada udang di sebalik batu”.
‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’


petikan dari blog..


so korang !!! 
jum hargai kawan2 korang k !!
oke !! see you soon !!

ooppsss !! before that..
selamat menyambut ramadhan al-mubarak..

Sunday, July 1, 2012

~ never said it's mine !!! ~


okey !! now !! goodbye june !! welcome july !!
ehh ??? dah bpe hari lar..ihihhi...
*oke lupekan..lari tjuk nih *


actually aku nak crite sal LOVE !! tpi....aku sendiri tak tahu ape tuh LOVE ??
ape tuh weyh ??
siyesly !!! aku maken xtwu ape tuh LOVE !!!!
dulu aku pernah tahu sikit but !! now !!! aku dah lupe !!!
dah x igt !! dah x rase !!
dan skg nih aku nk twu ape tuh LOVE !!
penting ke LOVE dalam hidup ??

lagi satu !! aku nak tnye nih !!
*BUKAN KAH KITA HAK ALLAH + IBU + BAPA KITA ???
mcm nih !!
ape hak kita nak mengatakan seseorang tuh milik kita sbb dy officially be your BF / GF ??
Dan sbb tuh jgk seseorang tuh menghalang BF / GF dy rapat dengan mane2 orang yg berlainan jantina nyer..(xkan sme kot)..konon nyer...BF /GF dy tuh !! hak milik die...
wehhh !! ce kowg fikir...
BF / GF kowg tuh dah larr xde pe kaitan lgsung dgn kow..pertalian darah pun bukan..suami / isteri pun bukan...senang-senang nk halang dy bergaul nan sape yg die suke...
knpe ?? tkot ti BF / GF kowg jatuh hati kat owg len???

PLease pay your attention :  KALAU JODOH TAK KEMANA yunk !

so !! fikir dulu sbelom kowg halang mereka tuk berkwan dgn sesape !!
jgn sebab CEMBURU BUTA kowg tuh !!
kowg lupe pencipta kita !!!
ALLAH !!!
kita nih semue HAK ALLAH !!
CIPTAAN yang PALING PALING PALING INDAH !!

ayat yg pernah aku bagi kat sowg ...

*Awak leyh kawan dgn sape-sape yg awak nak..asalkan awak masih menjaga batasan awak..sye ckp mcm nih bukan sbb sye x cemburu...tapi ape hak saye tuk terlalu cemburu sdgkan awak tuh hak ALLAH..bukan hak saye...*

*** and now..kite owg da the end !! sbb dy dah syg org len ! oke ! sye trime sbb dy de hati dan prasaan...second,sbb dy jujur...****

(cerite 3 taon lepas )

Tuesday, June 19, 2012

~ result exam MID YEAR ~


gggrrrrrrgggrrrrggggrrrrr

*ni tnde nyer aku tgh geram + disspointed giler-giler weyh !!

coz what ??
arhhhh !!! satu jek subjek nih aku FAIL !! emg aku ase nk buang jek ANSWER SHEET aku yang ckgu bagi tuh !! aku sendiri haru+biru tgk jwpn aku sendiri nih pulak ckgu yg menanda paper !! 

how !! exam still another 6 month !! pejam celik pejam celik !! tuptup ! exam SPM ! 
uwwwaaahhhhh !! SCARY !

tuh cerite admath !! FIZIK ???
setakat nih alhamdulillah aku lulus and got C !! syukur giler sbb slame nih emg aku kejap FAIL ! kejap lulus(MARKAH CUKUP2 MAKAN jek !)
but this time even got C!! aku syukur giler coz ade peningkatan ! ALHAMDULILLAH !
next test !! must get A plak !!!

BIOLOGY !!
favourite aku but !! kertas 2 ! emg aku ase hampeh giler jwapan yang aku buat ! aku sendrir pening !nseb kertas 1 leyh tolong aku !! kertas 3 ??? bantu sikit jek ! KIRE BANTU jugak lar tuh kan ?? hahahahaha
actually lum dpt agi result nyer !!
CIKGU ckp yang tertinggi pon B ! 
*what ???? sah emg mongok nyer kertas 2 !!!
siape lar paling tinggi tuh !!
AZNA ?? i think yaa !!

CHEMIST !!!
ini aku emang ase gembira lar jugak coz aku lulus !!! sebelum nih lau test mesti aku FAIL or CUKUP MAKAN jek !! but i got....
owwww ..secret ! 
ahahahha..
*cikgu target tuk trial aku kne dpt A !! what ?? kne struggle lebih nih !

SJ ???
hihi ! bersyukur ! coz markah aku bukan cukup makan lagi cam exam lepas-lepas !! hope aku dpt tgkatkan prestasi dari B !! jump to A !!!

MM ??
sikit lagi nak A- !!! fuuhhh !!! naik mrkah boleh ?? hihihihih...
nk jump to A+ boleh ??
*ofcoz boleh but u must strive hard lerrrr

Pi ??
kne naik lagi ! x cukup tuh !! lagi nad ! lagi !!

Bi ??
got B+ !! waahhh ! menurun !!!!!!
from 70 !! turun jdi 69 !!
mne boleh nih !!!
kalu meningkat xpe lar jgk !!

Bm !! 
nih best jgk lar !
hampir satu kelas got A- and A for this subject !!
wacahhhh !! trimas ckgu asri !! 
and sorry sbb bljr maen2 ! hihihihi !



*gred tuk dpt A- da bertukar !! 
to get A- must get 75 !! not 70 anymore !!


oke !! must strive hard !!


kene usaha tuk sampai atas tuh !! 
kat atas uh ade kejayaan yang di impikan !


xmao tension2 !! even FAIL !!
kne usaha lagi !!
hapuskan "PUTUS ASA" dalam kamus hidup kita !!


Sunday, June 17, 2012

~ cerita-cerite-ceritu-cerito-ceriti ~


wah lame tak menaip !! notebook da pulih dari masalah kritikal.hiiiihhhiiii
happy now !!


16/6/2012
bwu jek lepas bpe minit tdi !! 
ade pe dgn tarikh nih !!
ulang tahun kelahiran aku kat muka dunia nih..
time kasih allah kerana aku masih mampu bernafas sehingga umur ku genap 17 tahun..
aku bersyukur menjadi hamba mu.
izinkan aku untuk terus menghirup udara yg kau kuniakan..


sungguh aku emg terasa giler hari nih !!
aku menanti ucapan dari membe baik aku !
tapi...
smpi dah berakhir 16/6/2012
aku msih xdpt dgr ucapan dy !
smpai hati dy !!
aku harap aku leyh trime kenyataan yg die lupe besday aku...
hermmmm...

it's about ~ ~ ~
aku x twu knpe dy berubah !! aku x suka dy berubah!! aku x suka dy yang sekarang !! aku mahukan Mr.A yang dulu !!! tolong !! kembali kan Mr.A aku yg dulu !! aku nk dy yg dulu !! even aku hanya mampu boleh berkawan dgn die !! aku xkesah !! asalkan dy masih insan yang aku knl sebelum nih !!
tolong jgn berubah sikap dgn aku !!


~ ~ kau nak twu x !! aku korban perasaan aku bukan untuk kau tapi untuk perempuan yang kau sayang uh !! aku xnak hati dy terluka !!! aku jgk perempuan..aku kne fhm perasaan orang lain...

~ dari pagi aku tggu Mr.A tuh msj and said happy besday kat aku !! tapi.....dy lupe kot ! sme mcm membe aku tuh !!



kite sedih twu bile awak wat kita mcm nih !! smpi hari lahir kite pun awk x igt !! smpi ti awak !! kite ade wat salah ke mse berkawan dgn awak ?? atau makwe awak marah sbb kite rapat dgn awk,.... kite nk msj awk tpi..kite tkot...number awk tuh mkwe awk gne ! kite xnak gggu rumah tgga org..
xpe lar awak..kite terime ler ape keputusan awak...kite twu..kite hanya kwn awk..
yg penting pade awk skrng nih hanye dy...
kite faham awk ! cuma kite xnak awk dingin dgn kite ! kite nak awk yg dulu !!





Monday, May 28, 2012



holla !! see !! aku dpt post lgi !! curi waktu kejap !! hehehe !!

lgu [ling best tuk my kawans-kawans !! hhahaha

"apa pun yang terjadi..
ku kan slalu ada untuk mu..
jangan lah kau bersedih.
cause everything gonna be okay"

ya sudah la

best un lgu nyer !! hihihihi !!

oke...post pendek jek rini !!

ASSALAMMUALAIKUM..W.B.T

Thursday, May 24, 2012

~~sekadar coretan~~



haiiiiii !!! lme seh tak menconteng arang dekat blog nih !!! ase rindu plak !! hihihihi !

P/s: exam mid year da tamat !! kepala da lega sikit da nih !!!
iihih

oke !! aku tak twu nk story ape !
cume nak said thanks pade kwn comey sye !! ihiih

da tuko wajah dah blog nih !!
background music pon da tuko !! hiii

like !!

credit to SYAMIMI BT SAIDI !!

thanks dak comey !!!

ihihihi

x leh nak story pnjg lebar arrr...coz I'm not using my own laptop !!

laptop aku enam jahanam !!
kesian tak kat aku !! urrrhh!!!

SKRIN PECAH WOOO !!!!

hrge nak btol un RM300 !!
mne nk korek duit weyh !!
kne kumpul !!

bile da btol nnti dpt lar story byk2 !! ihihi

okey !!

anyway !!


SELAMAT BERCUTI SEMUE !!

yg mne nme STUDENT uh...
SELAMAT BERCUTI DGN HOMEWORK !!

yg mne nme CIKGU uh..
SELAMAT BERCUTI DGN KERTAS JWAPAN PELAJAR !!!
(jgn stress2 eh ckgu !)

yg mne nme PARENTS uh..
SELAMAT BERCUTI DGN KERENAH ANAK2 ..
(haru biru rumah )


oke !! daaa...

ASSALAMMUALAIKUM..W.B.T

Friday, March 16, 2012

::Ape pon tak bley::


holla !! nice to meet you all again and again ! haha !
so how you all feel today ??
wait -wait !! 
mari kita MARTABAT kat BAhASA KEBANGSAAN kita k !
BAHASA MELAYU !

::APE PON TAK BLEY::
malam tadi..aku secara tak sengaja nya tertidur dengan LAPTOP aku terbuka..EARPHONE kat telinga..
semua gara-gara lagu 
::opick:cahaya hati::

try lar bukak..sedih lagu nya..
~sobsobsobsob~
sampai lah aku tertidur malam tadi

P/s:actually malam tadi aku tak leh tidur..fikiran melayang gila..
thanks to NORA and NABILAH coz layan aku tengah2 malam..
2h pon die owg yang mesej aku dulu coz tak ley tidur sbb 
PROBLEM mreka !
yeeehhhhh !! semue de problem malam tadi..

Aku ni kan DOKTOR PAKAR die owg !!
aku sanggup lupakan masalah aku tuk die owg !
coz what ??
itu satu-satu nyer cara aku nak lupakan masalah aku tuk seketika..

THANKs k !!
Aku akan rasa HAPPY bila kowg HAPPY...

~::SEGALA NYA BERAKHIR MALAM TADI::~
aku da buat keputusan tuk akhiri semua duka nih.
aku tak sanggup tuk mengharap lagi..NO MORE !!
ENOUGH IS ENOUGH !!

cukup larr....
BIAR aku KORBAN perasaan aku DEMI kau supaya 
AKU yang TAK terkorban dalam KISAH ini..

:: rapuh_opick ::
dengarkan lagu nih..biar aku hanya mencintai ALLAH..
MAafkan aku YA ALLAH bila hati tak sempurna mencintaimu..dalam dada ku harap hanya dirimu yang bertakhta..YA ALLAH !!!

AKU REDHA dengan kehendak mu,YA ALLAH !!
Aku akan cuba untuk melupakan nya.Akan cuba.

::to NABILAH::
Aku tak seperti kau yang mampu menunggu.Aku tak mampu.Cukup lah luka selama ini kerana aku terlalu berharap pada MR.T ! dan sekarang ni aku tak sanggup mengharap orang lain..cukup lar kisah lama da ajar aku.. Aku perlukan masa yang lama tuk melupakan nya.Selagi hati aku masih belum menyayangi nya sepenuh hati aku..Aku yakin aku mampu ley lupakan semua nih..
Aku akan anggap ia hanya mimpi yang datang tuk menguji.


Meski sakit aku menahan semua nih..aku akan cuba sebab aku tahu
kowg semua akan berada di sisi aku..
semua kawan-kawan aku boleh tolong aku..
CLASSMATES aku semua boleh menceriakan aku..Tiap-tiap hari aku jalani hiudp dengan mereka.
MEreka lah yang selalu membuat aku tersenyum..
THANKS MY BELOVED FRIENDS !!


for the last one !!
~:: dengan mu aku hidup ::~~

SEKIAN,WASSALAM...

Asfan - Terhenti DiSini with lyrics




holla !! ce lar hayati lagu nih !!
best !!
NORA ELENA punyer cite !!
heehhehe...

believe it or not ??
aku still lyn lagu2 nora elena dgn vanilla coklat !
lagu nyer best kowt !!
CREDIT to drama NORA ELENA dan VANILA COKLAT !
krane kenal lagu nih !!
ehhehe

<3 !! peace !! <3

Tuesday, March 13, 2012

~hidup tak seindah mimpi..mimpi tak se reality hidup~


holla..hari nih memang nak buat 2 post.nak lawan NABILAH ZAINAL..ahha
nak twu tak ??
ape?

::P/s::
hidup tak seindah mimpi..mimpi tak se reality hidup.

nak twu pe MOTIF aku wat tajuk nih ?? 
actually aku tgh ber-angan2..
alar bak kate ex-classmates aku..hahha
ceh !!

btol pe !! kkdg kita dapat mimpi yang best2 dan berharap ia akan terjadi.
but hidup kita x seindah mimpi yang kita mimpi tuh but !!
mimpi gak kadang2 mengarut.sbb uh ia x se real hidup.
pham ta ?? klu x paham...paham2 kan larr...


termenung ku sendiri..mengenangkan kan......
oopppsss...terlebih suda...
gmbr tepi pantai !! 
CREDIT to cik NORA IZZANY yer..heheh

*saya manusia biasa yang kadang2 boleh mengeluh dan kdg2 boleh nangis.
dan kdg2 jgk boleh gembira..

kalau hidup saye se indah mimpi saye..msti bukan hidup nme nyer..
hidup sape yang tak de dugaan dan cabaran?
ALLAH menguji kita untuk menentukan tahap mana keimanan kita dan untuk mengajar kita erti KESABARAN.

dan jika mimpi itu indah..ia pasti tidak se real hidup..


*sekian...saja KEPOYOSAN melanda DIRI..\

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t