Tuesday, July 31, 2012

~ trial SPM around the corner ?/ ~


holla....akhirnyer dapat gak idea menconteng kat blog aku nih..
firstly..would like to said 
THANK YOU VERY VERY VERY MUCh
to my comest friend !! 
SYAMIMI !!
coz sudi merenovate(btol ke ayt nih) blog aku nih..heeh !! nice one !! love it !
wanna to see her blog ?/
sure !!
click this
jgn upe !! follow dye keyh !

okay ! let straight forward !
if you remind me about the T.R.I.A.L.
definitely i will SCREAM as much as i can !!
S.P.M ??? i think this world will have a big earthquake !!
hahah !! nampak beno nipu nyer...

OUT OF BLUE !!
trial nih lepas RAYA .. okeh ! emg ase terkilan coz maybe taon nih raye ALA BIN KADAR jek..
fuhhh !! emg disspointed giler kot !!
(i love hari raya )
tpi !
bile di fkir2 balik...it's better for me to reduce my happiness in HARI RAYA..so i will get my own HAPPINESS when see my RESULT !

"raya setahun sekali tapi SPM sekali seumur hidup"

so ! now ! mane lagi penting ?/
SPM or RAYA ??
P/s : kadang2 bersendirian itu membuat kita terfikir sebarang kemungkinan..
"take a note k !"

wanna to said something about my TRIPLE TROUBLE SUBJECT.

the most terible is !!!
admath !! 
nih tak tawu lar nak cakap ape...
lulus paras hidung !!
gagal hampir2 lulus !
ape seyh ?
ape kes ?
skg nih tgh try tuisyen ADMATH at bandar MUAr.
let see what happened...

chemist !!!
jujur aku kate an..skg nih aku bawu dapat kuasai bahagian CALCULATION..
bab TEORY ?? ooppsss..sorry to say lar der !! 
STILL BLURRR !!
 so..kne banyak baca and faham larr !!

fizik !!!
form 5...maybe leyh di pertingkatkan lagi..
tapi...form 4 ? masih xx terkejar larrr !!!
nk kne REVIEW in a FEW WEEK ..
sempat ke ??

biology !!
now ! busy menghafal..okeyh !! aku seorang yang x suke menghafal..
i love to understand and remember  ! not MEMORISE !!!
lau MEMORISE !! emg boleh but the end ti i will forget and .. will found this (????????)
so .. setiap kali nak menghafal !! aku kene tulis..

sejarah !!
now..aku da start rajin skit memikir fakta2 sejarah...
taon nih ckgu emg bagi byk latihan smbil bincg sikit2..so..membantu aku lar tok faham..
next week start wat latihan paper objektif..
??? ape lar yg jdi nanti ??

okeyh !! 
let see my result TRIAL..
hope FLYING COLOURS !!

before that,
would like to said good luck for SPM victim 2012 !!
wish you bestt of luck !!
chayok !!!

see yaa !!

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

Thursday, July 19, 2012

~ frienship @ bestiess @ friends @ bff


   Apakah maksud sayang bagi anda semua. Bagi saya sayang itu ialah suatu perasaan terhadap orang, benda, perkara, atau abstrak yang saya senangi. Ianya perlu saya jaga, saya bahagiakan, saya lindungi serta saya menyimpan segala memori tentangnya di dasar hati saya. Sayang adalah suatu perasaan di mana mengasihinya dengan sepenuh hati. Sayang yang tidak terbandingkan dan tidak tergantikan dengan sebarang bentuk material.
Dalam diri setiap anak-anak Adam, Allah s.w.t telah bekalkan pelbagai bentuk perasaan. Perasaan ini bersifat rohaniah dan tempatnya adalah di dalam hati. Maha Suci bagi Allah s.w.t dengan kuasa maha hebatnya menciptakan sekeping hati yang kecil itu dapat menyimpan rasa kasih sayang yang pelbagai.
Sejarah juga telah membuktikan betapa hebatnya kasih sayang antara para sahabat. Betapa mendalam dan ikhlasnya kasih sayang yang ditunjukkan. Ini dapat dibuktikan melalui pengorbanan sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w terhadap baginda. Hingga nyawa juga bukan halangan demi membuktikan kecintaan serta sokongan mereka terhadap Rasulullah s.a.w dalam menegakkan Islam.
Namun sayang sekali pada hari ini kita seringkali salah mentafsirkan maksud sahabat yang sebenar. Di dalam menjalinkan hubungan silatulrahim dan persahabatan, selain sifat harga menghargai, kejujuran juga amat penting kerana sahabat yang paling menguntungkan adalah seorang sahabat yang jujur, suka berterus terang dan tidak menyembunyikan sesuatu dari anda, apatah lagi perkara itu boleh membawa keburukan kepada diri anda. Dalam Islam memang dituntut setiap orang itu memuliakan saudaranya, lebih dari dirinya sendiri. Begitu jugalah dengan kepentingan diri anda sendiri.
Anda harus mementingkan sahabat anda seperti anda lakukan terhadap diri anda juga. Sebagaimana firman Allah SWT di dalam hadis Qudsi yang bermaksud : “Sudah pastilah kecintaan-KU itu untuk orang-orang yang saling ziarah menziarahi kerana AKU. Sudah pasti pula kecintaan-KU untuk orang yang saling cinta menyintai kerana AKU, sudah pasti pula kecintaan-KU kepada orang-orang yang saling bantu membantu kerana AKU. Juga sudah pastilah kecintaan-KU untuk orang yang saling tolong menolong kerana AKU.” - Riwayat Ahmad dan Hakim.
Manakala sifat ikhlas pula akan memberikan kesegaran kepada jiwa, ikhlas memberi dan menerima dalam apa jua bentuk pertolongan atau pemberian dari setiap individu muslim itu.
Setiap muslim harus menyemaikan sifat ikhlas itu sejak kecil lagi, kerana keikhlasan itu membuat hati kita gembira dan tenang dalam menghadapi sesuatu keadaan.
Tahukah anda, kerana tidak ikhlas jiwa kita akan menjadi rosak dan berdendam, berdendam memang dilarang dalam Islam. Keikhlasan bukan sahaja memberi kesegaran kepada jiwa, tetapi boleh membuatkan anda bertambah taqwa kepada Allah SWT.
Oleh itu, kebersihan hati hanya boleh dicapai dengan iman dan taqwa kepada Allah SWT, dengan secara langsung keikhlasan akan terpancar di jiwa kita. Lakukan sesuatu kepada seseorang dengan ikhlas, berilah sesuatu kepada seseorang dengan ikhlas bukan dengan ada sebab lain.
Cuba anda renung dan berfikir sejenak, bertanya dengan diri anda…Adakah anda telah berlaku jujur terhadap sahabat-sahabat anda ? Adakah anda sudah lakukan sepertimana yang dianjurkan oleh syariat Islam ?
Sekiranya anda telah berlaku jujur terhadap sahabat dan rakan anda… Alhamdulillah… Tetapi ada juga sesetengah manusia di dunia ini mereka menjalinkan hubungan silatulrahim dan persahabatan adalah kerana inginkan kebendaan semata-mata. Dan ada juga yang suka memilih bulu dalam persahabatan. Mereka memilih orang-orang tertentu untuk di jadikan sahabat supaya mereka mendapat manfaat daripada persahabatan itu, bukannya atas dasar keikhlasan dan kejujuran kerana Allah SWT tetapi bak kata pepatah “ada udang di sebalik batu”.
‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’


petikan dari blog..


so korang !!! 
jum hargai kawan2 korang k !!
oke !! see you soon !!

ooppsss !! before that..
selamat menyambut ramadhan al-mubarak..

Sunday, July 1, 2012

~ never said it's mine !!! ~


okey !! now !! goodbye june !! welcome july !!
ehh ??? dah bpe hari lar..ihihhi...
*oke lupekan..lari tjuk nih *


actually aku nak crite sal LOVE !! tpi....aku sendiri tak tahu ape tuh LOVE ??
ape tuh weyh ??
siyesly !!! aku maken xtwu ape tuh LOVE !!!!
dulu aku pernah tahu sikit but !! now !!! aku dah lupe !!!
dah x igt !! dah x rase !!
dan skg nih aku nk twu ape tuh LOVE !!
penting ke LOVE dalam hidup ??

lagi satu !! aku nak tnye nih !!
*BUKAN KAH KITA HAK ALLAH + IBU + BAPA KITA ???
mcm nih !!
ape hak kita nak mengatakan seseorang tuh milik kita sbb dy officially be your BF / GF ??
Dan sbb tuh jgk seseorang tuh menghalang BF / GF dy rapat dengan mane2 orang yg berlainan jantina nyer..(xkan sme kot)..konon nyer...BF /GF dy tuh !! hak milik die...
wehhh !! ce kowg fikir...
BF / GF kowg tuh dah larr xde pe kaitan lgsung dgn kow..pertalian darah pun bukan..suami / isteri pun bukan...senang-senang nk halang dy bergaul nan sape yg die suke...
knpe ?? tkot ti BF / GF kowg jatuh hati kat owg len???

PLease pay your attention :  KALAU JODOH TAK KEMANA yunk !

so !! fikir dulu sbelom kowg halang mereka tuk berkwan dgn sesape !!
jgn sebab CEMBURU BUTA kowg tuh !!
kowg lupe pencipta kita !!!
ALLAH !!!
kita nih semue HAK ALLAH !!
CIPTAAN yang PALING PALING PALING INDAH !!

ayat yg pernah aku bagi kat sowg ...

*Awak leyh kawan dgn sape-sape yg awak nak..asalkan awak masih menjaga batasan awak..sye ckp mcm nih bukan sbb sye x cemburu...tapi ape hak saye tuk terlalu cemburu sdgkan awak tuh hak ALLAH..bukan hak saye...*

*** and now..kite owg da the end !! sbb dy dah syg org len ! oke ! sye trime sbb dy de hati dan prasaan...second,sbb dy jujur...****

(cerite 3 taon lepas )