Monday, May 6, 2013

everything become responsible .


Hurm ! Hai again ! two post in a day . or two post in one night . Hurm teserlah x kebosanan yang melanda . Hoping someone call me to make me happy . Here i wanna talk something about our future . 
Setiap parents kita nak yang terbaik untuk kita betul tak ? same cam parents aku . Cuma aku nih anak yang ketiga kadang2 nak ikut kepala sendiri . tapi sedegil anak ketiga dia amat mementingkan kepentingan parents mereka . Aku anak ketiga . Walaupun kekadang aku kuat memberontak .. pada awalnya lar .tapi pada akhirnya akur jugak . Alar ..senang ckp acting aje lebih . HaHa . btol tak mane yang anak nombor 3 tuh ?

Aku . always di bebel oleh parents aku after impian yang dibina dan disandar pada akak and abang aku hancur . Siapa yang stress ? aku jugak ! actually akak and abang aku xhbes diploma . so,kira tahap die org pai SPM jek la.. akak aku dah gatal nak kawen . Nak wat cam mane . parents aku xleh kata apa . follow aje . Dulu dia janji nak continue study bile dah kahwin . but last2 .. berhenti macam tuh aje . Fuhh ..hangin jugak lar prents aku . Abang aku pulak memang xboleh jauh dari kepala hangin dia . so, bila prof dia cerewet nak mampus *opss kasar plak bhse* cari pasal dgn dia . Hangin ! dah2 .. cabut mcam tuh jek . Siap2 dah kene ceramah dengan makcik2 aku . Naseb kau lar abang . 

Now, turn aku yang akan sambung Matrik xlama lagi . 1 year jek . Mampu or tak . itu belakang cerita . Dimana ada kemahuan . disitu ade jalan . Kalau takmampu . allah takkan takdirkan aku dpt matrik kan ? Disitu lar aku dpt kekuatan tuk masuk matrik . Parents aku dah said memacam dah . so , sebagai anak ketiga . dan kira pertama yang masuk matrik terpaksa tadah telinga . Eh ! bekalan tuh tuk sambung belajar . Aku nih banyak jugak ar mision nak buat tuk family aku in future ti . Aku harapan dia orang ? aku rasa ya . Tinggal aku dengan adik aku tengah belajar . adik aku baru darjah 3 tahun nih . tapi dia dah menunjukkan tahap kemalasan dia . dan aku pulak sekrang nih menunjukan tahap kegilaan nak adk aku berjaya lebih dari aku . tapi kesian jugak kat dia. dia still kosong .xtawu ape makne future . aku nih pon bukan tahu sangat . 

awal2 lagi parents aku + abang aku pesan . sambung belajar bukan tuk cari jantan . Fine .. Insyaallah jira cuba tuk tepis dugaan tuh . Jira cuba sebab semue tuh rahsia allah . And aku jugak pernah janji yang No Marriage until achieve my ambition . My mum pernah said dulu ! Jangan Kahwin selagi Tak Capai Cita2 . Ya Allah ,izinkan aku tuk tunaikan janji nih . Family aku dahulukan tuh sbb yg pertama ! sbb kedua . aku kurang percaya lelaki yang xde pekerjaan tetap . Kira cam belom tentu ada better life tuk masa depan . Dan aku xnak bergantung pada husband jek ! Orang pompuan skrg kan power ! HaHaHa . so,biar orang pompuan nih ade income sendiri . who knows lau dia tinggalkan kita ti . persediaan kan ? HeHe .

Then ! parents aku pesan jangan berhenti setengah jalan.Hah ! bab nih ! abg aku diam . Dia xleh cakap ape dah . so, aku berharap aku mampu hadapi semue ujian dgn tabah ! no give up ! insyaallah . Yang aku tahu another 7 or 8 years aku akan jadi pensyarah di salah sebuah universiti kat malaysia . dan dapat sara kehidupan family aku tuk masa depan ti . especially adik aku ti . lagi satu gak . dala masa 10 tahun insyaallah .. aku akan bukak kedai buku . itu kira bisnes family . insyaallah . amin ! 

Mama .. Ayah .. insyaallah jira akan capai cita2 jira kerana Allah demi family kita . Jira nak family kita hidup senang dan bukan sentiasa susah . Jira akan bina balik kepercayaan dan harapan Mama and Ayah yang pernah hancur . Jira janji . Jira nak jadi contoh terbaik untuk Ipin . Jira nak buktikan kat semua orang yang Jira mampu buat ! Jira mampu ubah kehidupan kita yang sekrang nih . Pada Along , dulu aku pernah janji nak sambung belajar lebih tinggi dari kau . so i'm trying , even kekadang geram nih masih ade kerana kau hancurkan harapan ayah nan mama .. aku tetap nak kau bahagia . Abang .. aku janji aku akan buat yang terbaik . I will do my best for you all . Ipin ! akak janji . Kau xkan rasa macam mana nya terpaksa tanggung kesusahan tuk lihat ayah cari duit demi sambung pelajaran anak2 . Ayah dan Mama banyak berkorban tuk kite smue . Betapa perit hati bila tengok ayah siang malam cari duit dan kita sbagai anak hanya tahu ckp *ayah nak duit .nak byr itu ini* .
Insyaallah .. jira janji akan capai semue mision jira .

psstt : doakan aku berjaya yer . Yg dah baca post ni .please ! senyap2 . HeHe .

No comments: