Sunday, November 16, 2014

mengharap pelangi~



ya . mengharap pelangi . tapi untuk dapat pelangi kita perlukan hujan dan cahaya matahari . Seperti kehidupan . Pelangi di ibarat kan kebahagian . Hujan dan Cahaya Matahari di ibarat kan kesenangan dan kesusahan . dalam erti kata lain Ujian . Dugaan . Jangan lemah dalam menghadapi ujian dan dugaan . Dan jgn terlalu mudah mengharungi kesenangan kerana setiap yang berlaku ada rahsia . ada hikmah . 

Perjalanan yang penuh liku dan cerita kehidupan . setiap manusia yan hadir datang dan pergi . kdg2 datang membawa kebahagiaan tpi pergi dgn kesedihan . dan ada juga yang datang bawa kesedihan tetapi pergi dgn kebahagian . Itu lumrah . Allah maha mengetahui . Dia yang mengatur takdir . Jangan pernah menyalahkan takdir ! Jangan ! tapi salah kan diri kita yang sering lupa. Alpa . leka . riak . takbur . Mengapa perlu kau persoal takdir tika kau diuji dgn dugaan dari Nya? sedangkan Allah tidak menguji hamba nya melebihi kemampuan hamba nya. tapi kita ? Allah ! selalu mengeluh . selalu berkata AKU TAK KUAT ! Kau tahu dugaan yang Allah beri tuh uji keimanan kita . Bagaimana kita hadapi dugaan tuh . Semua tuh dugaan ! tabah ! sabar ! itu kunci.

Kita manusia ! xpernah berpuas hati dengan apa yang kita ada . xpernah cukup ! xpuas hati dgn kebahagian yang Allah bagi . sehingga kite terlupa nk menghargai bahagia yang Allah beri pada kita . Mungkin orang lain lebih dari kita . tapi kita ! harus yakin ! Allah sebaik-baik perancang ! Dia tahu apa yang terbaik untuk kita . sedangkan kita ! belom tentu apa yang kita anggap baik itu baik untuk kita . dan yang di anggap buruk itu buruk untuk kita ! sbb apa ! Rancangan Allah lebih hebat dri kita ! Dia lebih terror sedangkan kita hanya hambaNya yang kerdil yang tidak tahu ape yg jadi di masa hadapan . jangan kata masa depan . 1 minit akan dtg pon kita xtwu .Jadi jangan berhenti berdoa . Allah maha mendengar.

 

Friday, October 10, 2014

Life UPM


Lame rase nyer x menjengah blog sendiri padahal niat di hati nak bertanya khabar dan mencoret sesuatu kat sini dah lame. cuma mase jek xdapat nak curi . Dan akhirnya aku mencuri masa pada hari jumaat setelah malam tadi tidur jam 4pagi.. bangun 6.30 pagi untuk siap kan Lab report dan setelah puas tido yg kononnyer nk satu jam jek . last2 2 jam gak aku bantai tido sampai 2 kali coursemate aku dtg kejut .. ahaha ..oke stop cite pagi tadi.

Entry Life Upm nih xde laa nk cerita A to Z ape aku buat . just little bit .. As universiti student emg xkan pernah lari dari kesibukan diri mengejar itu ini tapi ! jgn lupa akhirat kne kejar jugak .. Sebab elakkan dari lalai leka .. *aku pon leka jugak. lalai jugak * .. Sebulan start belajar aku busy dgn perjumpaan sane sini untuk libatkan diri dalam aktiviti kolej ... tapi kadang2 niat terpesong woii .. lebih nk dpt merit sbnrnyer .. *astagfirullah* Sometimes aku fikir kenapa nk kumpul merit hanya sekadar nk duk kolej . Xboleh ke duduk jek dalam nih tanpa kene duduk luar . Persekitaran dalam nih lebih selamat rasa nyer berbanding di luar . Sebab maseh dalam komuniti student .haihhh..now aku busy tuk preparation decorate untuk majlis MaSiBu .. it's okay.. sekurang-kurang nyer aku dpt kenal dgn budak kolej aku jugak .. and tambahan dgn abg n akak2 senior yg kdg2 buat kacau jek kat situ .. buat kekok jek ..tapi ! ade gak yg die org tolong . haha

About study .. First sem nih yg berkaitan dengan kos aku just BGY3201 . biologi . Matilanak.. menghafal . benda yg plg aku takot selama nih mase kat matrik sampai aku x amek bio .. hahah .. dan lagi paling  bole bla bile Lab kene melukis gambar pokok sebab  aq da lame x lukis secara real .. tapi kite amek yg positive nyer . boleh jugak aku asah bakat melukis yg berapa nk ada .. haha.. lain subjek yg statistik yg aku geram tuh ..

Course Sains perhutanan .... well dengar jek mesti kate .. belajar ape seh .. buat ape jek .. kerja ape jek ... tapi sebenarnya ,,,aku pon xtahu .. hahahah
so tunggu beberapa tahun lagi aku akan cerita ..
Pasal kerja aku xberapa nk fikir sangat .. sebab aku igt nk further study abroad tuk Master and PhD ..i wanna be a lecturer !! huhuh .. k daahh !! kelas kul 3 .. moh mandi ! ahhaah

Friday, August 29, 2014

next step


haii haii haii .
bertemu lagi kita pada kali ini . *rupe syarahan daa*
alhamdulillah .
dapat sambung degree . atas berkat doa smue yg mendoakan 

next step !
UPM Serdang .
course Sains Perhutanan
well ramai sebenarnya mempertikaikan kos nih sbb aku nyer result matrik high la juga . tnye kne x amek engineering . i just get fobia with physic . hahha . tpi kadang2 nyesal jgk sbb mse matric da start minat kimia ..tpi at last melekat dgn biologi . hahah . rezeki kan ? allah lebih tahu ape yg terbaikkk utk hamba nyerr .. 

so guyss ! pade blogger sekalian .wish me all the best and berjaya tamat kan degree in 4 years . 
and doakan pandai jaga diri jaga hati , jaga iman . jaga akal kat sne ble jao dri parents .

byee see yaa ~~

Sunday, June 8, 2014

*Dari Jauh~


hai . tak tahu nk greeting mcm mane sbb da lame giler x jengah blog and merapu + meraban kat blog sndiri . serius . busy sgt untuk setahun nih spnjg ade at matrik . even ade lar satu dua post mse jdi student matrik .itu pon ats sbb dpt mem free kan diri yg amat kacau bilau . oke .

about matric . aku pon da jdi ex-student matric . no more stress . no more rushing . no more tutorial . no more lab report . I'm free ! result pon da kuar a few days ago . and alhamdulillah dpt pointer yg amat menghappy kan diri .. thanks to allah . 3.5 and above . no need to give specific right?hahha ... 

a few wrod to budak matric yg baru masuk . good luck dik . all the best .yg pntg mind set dik .jgn fikir xleh . think bole aje even da ase x boleh sgt daa .. tetap kate boleh ! haha . *gebang aku nih..pdahal aje jek terjerit terlolong kat bilik gara2 stress * oke .. 

upu pon da siap apply . xnak agi fikir .. redha and tawakal aje . ape yg ditawarkan tuh ada lah yg terbaik untuk aku , yaa ! aku percya allah akan bagi yg terbaik untuk hamba nya . 

aku nih post mcm nak cite semue .. haha ..memang pon ..sbb mungkin pas nih akan lame tak berusa muka dgn blog nih gara2 kat umah xde internet daa .. yg ade phone . hihihi .. .xtwu nk said ape daa . ihihih .

oke .. about crush yg dok aku tulis2 tuh ..korg abaikan laa ..sbb da tawar hati arr beb . hah ! nak kate aku ade pengganti laa tuh ! eh ! sorry sikit . kat mtrik pon xde crush2 nih taw ! cuci mate ade laa .. saje memainkan mate sendri .. *jgn ikot ! dosa taw* hheheh .yg pasti i berjaye lupekan dia tnpa pengganti sape2 . eh ! aku xnak ckp besar or lebih kang mkn diri sndri ..mane laa twu ..tuptup upe nyer rase yg tertinggal kat mane2 tuh upe nyer ade aje ikot aku ... hhah .. da mcm novel RASA YG TERTINGGAL aje ... ahah ..oke ! best novel tuh .. ahhah .. 

oke arr guys .. serious kllu boleh nak layan blog lelame tpi kite kat cc kan .. hihihi .. next time ? mungkin next time yg amat lame .. doakan aku dpt sambung degree bulan9 ti yerr ..
meh doa ..

Ya Allah , mudahan hamba yg bernama Siti Nadzirah bt Mazlan ini dapat sambung degree bulan9 2014 . dan dpt course yg terbaik dan bersesuaian dgn diri nya .
amin~~

P/s : thanks guys ! 

Monday, January 13, 2014

Antara Aku dan Dia


Dia ! aku sayang dia dah lama .. setiap kali aku telah berhenti menyayang dia .. tiap kali itu lah aku akan menyayangi dia sekali lagi ..dan sekarang .. susah untuk aku berhenti menyayangi dia .. DIa dah bertukar-tukar makwe ..tapi aku masih terhenti dan menyayangi dia lagi ..sedangkan aku sendiri dah tak sanggup untuk simpan perasaan nih.. Aku penat .. tapi aku x mampu untuk membenci diri dia .. Dia pernah mewarnai kehidupan aku ..apa salah dia ? apa sebab nya untuk aku membenci dia ? Dia tak salah ! aku yang salah ..aku yang salah sebab jatuh sayang pada dia .. Jatuh sayang lagi sakit dari jatuh tangga ..

Memendam rasa ... inilah aku ..aku tak pernah berani untuk menyatakan perasaan aku sendiri .aku lebih suka mendiamkan diri .. kerna aku serik .. serik di hina .. serik di caci sbb aku tak secantik perempuan lain . Salah kah aku menyayangi org sdgkan org tak menyayangi aku . Aku tak minta untuk menyayangi ..Perasaan sayang ini Allah yang kurnia kan sehingga aku xmampu untuk buang . Itu fitrah manusia .

Pada aku ...biar lah aku yang menyayangi dia .. hingga satu saat ia hilang dek masa yang berlalu ..

To that boy :
kalaulah kau dpt baca nih ..aku nak kaw tahu yang
Aku tak memaksa untuk kau terima aku . dan aku tak kata yang aku akan menunggu kau . tapi aku akan kata ..aku akan biarkan perasaan nih hilang .. cuma aku perlukan masa . masa yang mungkin bukan sekarang ..tpi mungkin akan datang .. Aku minta maaf sebab tak mampu untuk hilangkan perasaan nih sekarang ..
 nota kaki :
mcm Dia tahu aje yg aku suka dia .. haihhh ..
Keep silent .. i don't want break my heart again . cukuplah hinaan yg pernah di lempar kan oleh seseorang dulu .

sejenak aku mengelamun~~


let's see what i think about ..

i think about islam
i think about changes
i think about future
i think about a man
i think about a life

those thing yg aku fikir semesti nye ade kena mengena dgn hidup aku lar .. xkan aku nk sebok menjaga tepi kain org .. sorry ! i'm not like that . iihihih..

I think about islam .. 
Yaa .. islam .. agama islam .. islam itu mudah . tapi kite yg menganggap ia susah . kenapa ? mungkin budaya barat yg telah berjaya menghasut pemikiran kite .. *astagfirullah*
Islam itu indah . lebih indah dari pemandangan yg indah . Mempelajari islam menjadi kan kite lebih berkeyakinan dan bersemangat . mendalami islam menjadi kan kite hamba yg taat dan beriman . rugi nya generasi sekarang yg semakin lalai dan leka . *Astagfirullah*

I think about changes..
Perubahan .. perubahan dari jahat ke baik . Dari jahil kepada lebih mengetahui .. Perubahan yang setiap manusia impikan .. sedangkan perompak.penyamun. dan penjenayah lain akan terfikir untuk berubah walaupun mereka masih di takuk lama . Ya ! everyone nak yg terbaik dalam hidup nye . Perubahan yang bermula selangkah demi selangkah insyaallah akan berkekalan. Ya Allah ..bantu lah kami.bimbing lar kami yang ingin kan perubahan ke arah jalanMu . moga kami sentiasa berada di landasan yg betul ...Jangan kau pesongkan kami.. Jgn kau biarkan kami leka dan lalai.Sesungguhnya engkau yg maha pengasih lagi maha penyayang.

I think about future .
Future ? Masa hadapan adalah antara salah satu tujuan kite berusaha . Yang pasti nya ..setiap manusia inginkan masa depan yg cerah dan bahagia. Masa depan yang aku impikan adalah masa depan keluarga aku . Aku ingin kan kehidupan mereka yang terbaik . aku ingin kan senyuman dalam kehidupan harian mereka .Mereka kebahagian aku .. aku tak punya sesiapa selain Allah dan keluarga aku . Walaupun pertengkaran.perbahasan. kadangkala mengguris hati .. tak  pernah terlintas di fikiran aku untuk membenci mereka kerna aku tahu .. segala yg berlaku pasti ade hkmah nya .. Ma..Ayah .. insyaallah .. akak akan cuba yang terbaik untuk keluarga kita .

I think about a man ...
Aku tahu aku sememangnya tak patut mengingati lelaki yang bukan muhrim . tapi .. bila hati dah syg ..susah untuk melupakan dia .. Ya .. aku penat menyayangi orang yang tak menyayangi aku .. aku penat .. dan sekarang aku berharap bila tiba satu masa jodoh aku sampai .. baru lah aku dapat menyayangi seorang lelaki yg bergelar suami . Dia takdir ku ..walau siapa pun dia ..aku berharap dalam perjalanan untuk kami bakal bertemu dan di takdir kan ..Allah akan membimbing dia ke jalan Allah ..kelak dia pula yang akan membimbing aku .. Aku tak minta yang alim ulama ..tapi cukup lar dia boleh membimbing aku ke syurga . Dan ciri tambahan .. aku ingin dia mampu menampung keluarga . (berharta)

I think about life...
Life ? happy life story ? yaa .. but sometimes.. without rain .. there's no rainbow..Kesedihan ..kepayahan ..dugaan yang Allah berikan kepada kita mengajar kita menjadi hamba nya yang tabah dan sabar. Allah tak kan beri dugaan melebihi tahap kemampuan kita .. Ya .kadang kala kite mengeluh penat .. tak kuat .. sakit ..pedih .. sehingga kite merasa kita tidak mampu untuk mengharungi .. percaya lar .. Allah akan sentiasa membantu kite . berdoa lah .. berdoa lah tanpa berputus asa .. Kadang kala Allah beri kite dugaan kerana .Allah merindui segala keluh resah ..sakit pedih ..Dia ingin kite mengadu pada Nya ..

Sekian ...

addition : Ya Allah .. jadikan lah aku hamba mu yang soleh/solehah . 
bantu lah aku ..pimpin lah aku agar sentiasa berada di jalanMu ..
Ameen..

Friday, January 10, 2014

~Better Late Than Never~~ *newYear*


firstly .. happy new year guys ! Haha .. sorry for very late make wish for new year .. Haha .
welcome 2014 !

Memandang nih nih post pertama for 2014 .. mcm nak story bebanyak .. almaklum lar .. still busy dgn dunia MATRICULAtion .. such a very2 busy student .. Sangat ! haha

Okay .. *drum rolll pleasee*
Nak cite actually i already in Semester 2 at matrik.and insyaallah bakal menamat kan dunia matrik nih pada bulan 4 .. wish me luck guys ! PSPM 1 da habes .result pon da dpt ..now focus on PSPM 2 plak .. nk 4flat uh emg agak npis harapan lar kan . ahha
what ? result? nak twu ke ? xpyh lar .. memalukan la.. I'm not intelligent as others blogger yg msuk matric then got very superb result . only got 3.41 .. apepon alhamdulillah .. syukur ..

Then ... Azam this year ?? okey ! azam !! 4Flat ..mcm boleh dpt jek kan ? haahha ..oke .. azam tahun nih agak lain sikit laa .. before this just nk straight A's lar ..flying colours result la.. tuh time zaman skolah . ahha.. Azam ! just need to make sure that i'm finish matriculation program on april !! titik ! noktah ! full stop ! really2 want finish as soon as posible ! second ! I must continue studying degree at UPM course Sains pertanian .. really love nature actually .. to be an engineer ..i think i'm not the right person .. hahah..Third ! AKU NAK BERUBAH KE ARAH LEBIH BAIK !! anyone nak guide aku ? please ..with pleasure my dear ..

And about my crush .. i still cannot erase this feeling .. i just wait .. not waitng him ..for waiting for the right time to really forget my feeling ..okay ..laa ..

see yaa !!