Monday, January 13, 2014

sejenak aku mengelamun~~


let's see what i think about ..

i think about islam
i think about changes
i think about future
i think about a man
i think about a life

those thing yg aku fikir semesti nye ade kena mengena dgn hidup aku lar .. xkan aku nk sebok menjaga tepi kain org .. sorry ! i'm not like that . iihihih..

I think about islam .. 
Yaa .. islam .. agama islam .. islam itu mudah . tapi kite yg menganggap ia susah . kenapa ? mungkin budaya barat yg telah berjaya menghasut pemikiran kite .. *astagfirullah*
Islam itu indah . lebih indah dari pemandangan yg indah . Mempelajari islam menjadi kan kite lebih berkeyakinan dan bersemangat . mendalami islam menjadi kan kite hamba yg taat dan beriman . rugi nya generasi sekarang yg semakin lalai dan leka . *Astagfirullah*

I think about changes..
Perubahan .. perubahan dari jahat ke baik . Dari jahil kepada lebih mengetahui .. Perubahan yang setiap manusia impikan .. sedangkan perompak.penyamun. dan penjenayah lain akan terfikir untuk berubah walaupun mereka masih di takuk lama . Ya ! everyone nak yg terbaik dalam hidup nye . Perubahan yang bermula selangkah demi selangkah insyaallah akan berkekalan. Ya Allah ..bantu lah kami.bimbing lar kami yang ingin kan perubahan ke arah jalanMu . moga kami sentiasa berada di landasan yg betul ...Jangan kau pesongkan kami.. Jgn kau biarkan kami leka dan lalai.Sesungguhnya engkau yg maha pengasih lagi maha penyayang.

I think about future .
Future ? Masa hadapan adalah antara salah satu tujuan kite berusaha . Yang pasti nya ..setiap manusia inginkan masa depan yg cerah dan bahagia. Masa depan yang aku impikan adalah masa depan keluarga aku . Aku ingin kan kehidupan mereka yang terbaik . aku ingin kan senyuman dalam kehidupan harian mereka .Mereka kebahagian aku .. aku tak punya sesiapa selain Allah dan keluarga aku . Walaupun pertengkaran.perbahasan. kadangkala mengguris hati .. tak  pernah terlintas di fikiran aku untuk membenci mereka kerna aku tahu .. segala yg berlaku pasti ade hkmah nya .. Ma..Ayah .. insyaallah .. akak akan cuba yang terbaik untuk keluarga kita .

I think about a man ...
Aku tahu aku sememangnya tak patut mengingati lelaki yang bukan muhrim . tapi .. bila hati dah syg ..susah untuk melupakan dia .. Ya .. aku penat menyayangi orang yang tak menyayangi aku .. aku penat .. dan sekarang aku berharap bila tiba satu masa jodoh aku sampai .. baru lah aku dapat menyayangi seorang lelaki yg bergelar suami . Dia takdir ku ..walau siapa pun dia ..aku berharap dalam perjalanan untuk kami bakal bertemu dan di takdir kan ..Allah akan membimbing dia ke jalan Allah ..kelak dia pula yang akan membimbing aku .. Aku tak minta yang alim ulama ..tapi cukup lar dia boleh membimbing aku ke syurga . Dan ciri tambahan .. aku ingin dia mampu menampung keluarga . (berharta)

I think about life...
Life ? happy life story ? yaa .. but sometimes.. without rain .. there's no rainbow..Kesedihan ..kepayahan ..dugaan yang Allah berikan kepada kita mengajar kita menjadi hamba nya yang tabah dan sabar. Allah tak kan beri dugaan melebihi tahap kemampuan kita .. Ya .kadang kala kite mengeluh penat .. tak kuat .. sakit ..pedih .. sehingga kite merasa kita tidak mampu untuk mengharungi .. percaya lar .. Allah akan sentiasa membantu kite . berdoa lah .. berdoa lah tanpa berputus asa .. Kadang kala Allah beri kite dugaan kerana .Allah merindui segala keluh resah ..sakit pedih ..Dia ingin kite mengadu pada Nya ..

Sekian ...

addition : Ya Allah .. jadikan lah aku hamba mu yang soleh/solehah . 
bantu lah aku ..pimpin lah aku agar sentiasa berada di jalanMu ..
Ameen..

1 comment:

ckin churliey said...

just tag you for GA :)