Friday, August 14, 2015

Bacelor Sains Pehutanan


haii ! baru-baru nih result upu untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat degree or ijazah kan? mesti ramai yang tengah excited takut gelabah nak siap kan barang-barang nak masuk U. ade jugak yang happy gila sebab akhirnya impian untuk masuk U tercapai . tapi dalam pada kita gembira mesti ade yang terluka dan kecewa. Pada yang tak berjaya jangan patah semangat. selagi ade niat nak belajar teruskan . Universiti swasta ade . tapi before that . please buat rayuan dulu . okay guys ! jgn sedih2.

for those yg berjaya diterima, pastikan barang2 semue cukup . hihi .
i wonder how many junior get Bachelor Science forestry. mesti ade yang dapat tapi masih taktau nak pergi ke tak . or ade ke kos nih?

mari akak tak berapa nak senior nih cerita pasal kos sains perhutanan atau kos hutan . student kos nih ade panggilan taw . FORESTER or RIMBAWAN. serious setakat akak belajar selama setahun nih, akan rasa enjoy jugak lah dengan kos akak nih walaupun ramai orang pandang rendah . knpe tak amek engineering. hahaha . i dont like engine ! 

Belajar sgt best . lecturer pon sempoi2 jer . xde strict muke ketat 24hours .xde ! yg ade lecturer yg suka buat lawak. dan ! kita bukan nyer ngadap hutan jer . ade jugak trip bljr2 . yang best tapi bit penat . hello guys ! kalau kite suke sesuatu tuh . kite xkan rasa useless . kta rasa enjoy walaupun penat giler . yelahh ! mgkin stress lahh jugak hafal nama pokok. tapi dont underestimate your ability first before you through it . oke  ! akan nih actually sgt low bab menghafal sbb akan suke kire2 . but i dont want to take Mathematik for my degree . hahha . 

untuk adik2 yang dapat kos nih . kalau mereka kat luar sane gelakkan adik . adik buat taktahu jer . buat muka oh really ? hahah . abaikan aje . yang nak bljr nyer adik .. what if they keep downgrade you? ckp jer !
 "atleast hutan2 kat malaysia nih masih ade yang kesah masih ade yang nak jaga dari manusia yang hanya  guna dan musnah kan hutan tapi taksedar diri !"
 kau sambung lagi .. kau kate . 
"kalau semue nak jadi doktor . kalau semue nak jadi engineer . no one will be forester, teacher , nurse . setiap bidang bergantung antara satu sama lain.so ! kau better diam !" 

hahah . okelah ! junior ! goodluck kat alam U ! remember ! datang university bukan nak melaram bergaya or main ! you come to university to gain knowledge as much as you can. remember ! jangan kejar pointer jer .. kejar jugak pengalaman dan kemahiran insaniah . you will learn later and of course ! kau akan naik muak dgr kemahiran tuh duhai bakal UPMian

Saturday, January 31, 2015

Da Move on Ke ??




Hye . Assalammualaikum,
Terasa macam nak melayan blog . Tuh yang rajin nk update post . Oke . 

i'm home 
Currently at my lovely home sweet home . Tamat dah percutian 2 minggu kat JB . sekejap jer rasanyer . Haiihh . xpuas laa .. hihihi . Bila dah kat rumah nih macam biasa lah . berangan bole jadi part time . Kan best kalau berangan boleh dapat duit . Dengan sukarela aku berangan sepuas-puasnya.
Tapi first day berada kat rumah jer aku dah belasah tidur sampai maghrib . Dasyat ! tapi aku start tidur pun lepas asar .so, xde lah lama sangat . 

Dah orang kata tidur lepas asar x elok . boleh jadi gila . Hah ! semalam aku hampir gila sebenarnya . Secara jujur . Entah macam mana aku termimpi kan dia . Selamba jah mimpi dia . masa tersedar . mengucap kejap sebab x memasal mimpi dia . rasa nak gila . padahal baru balik dari JB . tuptup mimpi dia . benci betul laa . Tapi kan masa tengah mamai gila . bunyi phone pulak . group whatsapp "N.A.Z.N" . dapat ler gambar dari Nabilah . Aku fikir dia sent gambar ex dia . sekali aku bukak ! Hah ! terangan gambar dia . Fuh ! apa benda nih? baru lepas mimpi . tros dapat gambar dia . ini gila . berkali jugak aku gosok mata sebab takut salah tengok ke . betul rupa nya .

Nabilah kata aku mimpi sebab aku rindu . haihh . bukan lah . mainan tidur tuh , syaitan datang ganggu. Nabilah suruh aku move on . hmm . lama dah move on . cuma kadangkala aku terkenang . haha .. tapi yeke da move on ? entah lah .. still trying mungkin . 

Malam tdi aku terbukak la diary aku tahun 2013 dengan 2014 . xsangka bertahun jugak cubaan aku tuk move on . tapi gagal . ahhah . belum lagi bukak diary yg tahu 2011 dgn 2012 . agaknya berkali cubaan aku nak move on . haihh . nasib mu laa oii . tahun 2015 nih emg bercita-cita nak move on bebetul . Ada yang cadangkan suruh find someone . tapi serious aku takboleh . aku dah tawar hati dengan kisah cinta . kisah perasaan . kisah hati . cukup-ckup laa aku sakit . Taknak lagi tanggung sakit bertahun-tahun . even ada org nak kenal kan aku dengan org lain pon aku taknak sebab aku tak ready dengan sesape. aku tak ready nak bukak pintu hati aku . aku dah janji . pintu hati ni akan terbuka bila betul-betul sampai waktu aku perlu fikirkan pasal tuh . sampai aku berjaya realisasi kan impian aku . Kalau boleh nak suruh mama dengan ayah yang fikir pasal tuh . sebab nk fokus capai impian aku . 

Alaarr .. aku nih single sepanjang aku hidup . so . i don't care if people said ."x sunyi ke ?" sbb .. sunyi bukan boleh bawak maut pun . Ha Ha Ha . hambar . so aku cuma mengharap kisah hidup aku much better than before . walaupun aku selalu mengeluh . tapi pastikan aku tak give up ! tuh jer ! 

oke laa . salam ukhuwah .

Thursday, January 22, 2015

Bulan Madu Di Awan Biru~~

Tajuk nak gempak . Padahal cuti semester je pon. Ya ! aku berjaya tamat ka zaman bujang . eh ? oke bukan .. tamatkan semester 1 pada 6/1/2015 . *tepuk amai2 sikit*. lols ! siap tarikh aku bagi hah ! sebelum aku jadi sangat lambat . ingin jugak nk wish new year kan ! happy new year babe! hahah . sangat lambat aku wish ! alaa watlexwatpeace ! malam tahun baru aku sedap tidur kot .pukul 9mlm aku da bantai membuta . biasa lar bile sakit menyerang . telan ubat . bermimpi ler jwb nyer .lagi pon mase tu baru habes paper . da kebetulan esok nya xde paper . bahagia amat laa.
Berbalik kepada tajuk . Bulan madu . hahhah . sama ada aku da x bujang lagi or aku bakal bermadu. haha. nope ! dua2 salah ! sesaje jer . konon menghargai cuti ler .. jadi suri rumah . kemas masak semue tuh . hihih . after 2 weeks cuti . hanye memerapkan diri di dalam rumah . tanpa keluar melepak dengan member . terasa macam lifeless doee ! haha . then menukar angin terperap dalam rumah kat uma makcik pulak selama seminggu la kononnya . ha ha hambar . yela . semue cousin aku pi kerja . gila krik krik aku kat rumah . berbual dengan ibu (my aunt) sampai dah habes tajuk . angah (abg sdare) asik main perli2 cakap "muka bosan" haihh . emg bosan pun . malam je dapat gelak dgn ain along . kaco aji . muehhehe . 
*part tambahan*
kenapa ek aku bersikap sikap yang aku sendiri xsuke . kenapa aku rasa sikap aku dah lain . kenapa aku rasa aku kejam . kenapa aku rasa macam aku dah tak pikir perasaan dgn hati org lain . kenapa aku rasa aku takmampu nk kawal kemarahan aku . kenapa aku rasa macam aku annoying. kenapa ! mana datang semue perangai yang aku benci dulu . 

wrote ~ 22/1/2015 
genap atok pergi selama 3 tahun